Cinayet Süsü, yönetmen koltuğunda Ali Atay’ın oturduğu gizemli bir seri katili yakalamaya çalışan cinayet ekibini konu alan suç-komedi filmidir. Komedi türünde aynı tarzda filmlerin evrilip çevrilerek önümüze konulduğu son yıllarda, Ali Atay Ölümlü Dünya filmiyle 2017 yılında ses getirmişti. Ancak 11 hafta vizyonda kalan film, 585.145 kişi tarafından izlendi. Açıkçası izleyici sayısının bu kadar az olması beni çok şaşırmıştı. Durum böyleyken ve hali hazırda vizyonda Joker, 7. Koğuştaki Mucize ve Karakomik Filmler gibi iddialı filmler varken filmin gişede zorlanacağını düşünüyordum. Buna rağmen ilk haftada elde ettikleri 313.138 seyirciyle ilk haftaya iyi bir giriş yaptıklarını fikrindeyim. Risk alıp değişik tarzlar deneyerek sıradanlaşmış menümüze yeni lezzetler kazandırmak için çabalayan Ali Atay ve ekibini tebrik etmek gerekiyor!
Filmin Diğer Komedilerden Farkı
Son yıllardaki komedi filmlerine baktığımızda daha çok espri ve skeç ağırlıklı komedi barından filmler karşımıza çıkıyor. Ancak Cinayet Süsü ve Ölümlü Dünya filmleri içinde durum komedisi barındırıyor. Durum komedisi dediğimiz tam olarak nedir? Durum komedileri, karakterler ya da olaylar ne kadar saçma olursa olsun bize buna inandırıcı kılarak komedinin içinde kendimizi bulmamızı sağlıyor. Direkt esprilerle seyirciyi güldürmek yerine durumla güldürmeye çalışıyor. Bunu yaparken de oyuncu performansları çok önem arz ediyor. Ölümlü Dünya filmi çıkana kadar Doğu Demirkol’u Güldür Güldür’de arada yaptığı kısa stand-up gösterilerinden az da olsa tanımamıza rağmen Feyyaz Yiğit’ten bihaberdik. Ancak filmde gösterdikleri harika performansları sayesinde iki isim de adlarından söz ettirmeye başladı.
Birkaç sitede film hakkında yorumları okuma fırsatı buldum. Özellikle Ekşi’de olumlu yorumların yanı sıra olumsuz yorumlara da denk geldim. Filmi beğenirsin- beğenmezsin o tamamen zevk meselesi ama bu film yerin dibine sokulacak bir film kesinlikle değil. Bu tarz yorumlara aldırış etmemek gerekiyor. Aslında bu yorumlar beni bir bakımda olumlu etkiledi. Çünkü filme beklentim çok az bir seviyede gittim ve filmden keyif aldım. Filmi kapalı-gişe bir salona izledim ve birkaç sahnede salon gerçekten gülmekten yıkıldı. Evet, küfürlü sahneler vardı. Hatta birkaç sahnede biraz fazlaydı. Ama bu sahneler salonu genel olarak kahkahaya boğduğunu söyleyebilirim. Gelelim en çok merak edilen soruya, hangi film daha iyi?
Cinayet Süsü vs Ölümlü Dünya
Ölümlü Dünya’nın kadrosuna baktığımda güldürme anlamında daha potansiyeli yüksek oyuncular varmış gibi hissediyordum. Bu yüzden Cinayet Süsü’nde Ölümlü Dünya kadar çok güleceğimi hiç düşünmemiştim. Yukarıda da dediğim gibi özellikle okuduğum olumsuz yorumlar beklentimi çok düşürmüştü. Bunun sayesinde filmden aşırı keyif aldığımı söyleyebilirim. Genel olarak baktığımızda çekimler ve oyunculuklar arasında bariz bir fark olduğunu düşünmüyorum. İlk film polisten kaçan suçluları konu alırken ikinci film suçluyu yakalamaya çalışan polisleri ele alıyor. Hangi hikâye size daha çok hitap ediyorsa o filmi daha çok seveceğinizi düşünüyorum.
İkinci filmde müzik kullanımını aşırı beğendim. Türk filmlerinde müziklerin bu tarz tam yerinde kullanılmasına çok sık rastlayamıyoruz. Zaten hatırlarsınız Ölümlü Dünya filmi Boney M.-Rasputin şarkısının ülkemizde tekrardan popüler olmasını sağlamıştı. (Buraya tıklayarak şarkıyı dinleyebilirsiniz.) Bu şarkıyı filmde dinlemek çok hoşuma gitmişti. Çünkü babamın favori şarkılarındandı ve sürekli beraber dinlerdik. Evde sürekli böyle şarkılar dinleniyormuş havası oluşturarak sizi yanıltmak istemem Babamın diğer favori grubunun da Rubato olduğunu dile getirmekte fayda var. Yazıyı okuyunca babamdan size bir öneri daha geldi 😊 Rod Stewart – Have You Ever Seen The Rain. (Buraya tıklayarak şarkıyı dinleyebilirsiniz.)
Oyuncuların konuk olduğu videolardan ve röportajlardan film hakkında edindiğim özel bilgileri Spoilerlı kısımda bulabilirsiniz.Ali Atay’a bir videoda sizce hangi filminiz daha iyi diye sorulduğunda “Bir sonraki filmim.” diyerek verdiği cevap benim çok hoşuma gitti. Bu cevap onun bu işten hem ne kadar keyif aldığının hem de bu işi ne kadar ciddiye aldığının bir kanıtı diyebiliriz. Umarım filmin gişesi bol olur ve yeni projelere kapı açar. Yeni tat arayanlar için Cinayet Süsü doğru tercih olacaktır. İyi seyirler!