Bad Genius, 2017 yılında Tayland’da vizyona giren ve gerçek bir hikâyeden esinlenilen gerilim-suç filmidir. Tayland’da gişe rekorları kırmasının yanı sırada Çin de dahil olmak üzere birçok Asya ülkesinde rekorlara imza atmıştır. Tayland’da düzenlenen Suphannahong Ulusal Film Ödülleri’nde rekor kırarak 12 ödüle imza atarken ulusal film festivallerinde de birden fazla ödül kazanmıştır.
Ne kadar birçoğumuz inkâr etse de elbette hepimiz eğitim hayatımız boyunca elbet kopya çekmişizdir. Hatta her sınıfta kopya konusunda ustalaşmış bir karakter vardır. Bir kişiye kopya vermek belki de bu işin en olay kısmı, daha önce hiç beş kişiye aynı anda kopya vermiş miydiniz? Peki ya farklı yerlerde-sınıflarda sınava giren otuz kişiye aynı anda kopya vermeniz gerekseydi bunu nasıl yapardınız diye sorsam cevabınız ne olurdu? Bad Genius -eğer kopya çekmeyi soygun diye nitelendirirsek- diğer filmlerin aksine soygun aksiyonunu okul sıralarına hatta uluslararası sınav sıralarına taşıyarak izleyicinin filmin bir parçası olmasını sağlıyor. Bu sayede öğrenciliğin verdiği o tatlı heyecanı yeniden tatmış oluyorsunuz. Uzak Doğu filmi olduğu için filmin ismini bu zamana kadar duymamanız çok normal. Hatta ben de bir kopya çekme sahnesini instagram postunda görene kadar filminden bir haberdim. Sonrasında konusunun ve kurgusunun çekiciliğinden fragmanın yarısında kendimi filmi açarken buldum.
“-Sana bir teklifim var. Bir sınava girmek.
-Sınava girmek mi, sınavda kopya çekmek mi?
-Bence kopya kelimesi bir tarafın kar sağlamaması anlamına geliyor. Ama biz para, onlar da yüksek notlar alacak. İki taraf da kazançlı.”
Filmin Orijinal Dili
Filmin orijinal dili Tayca olduğundan filmin başlarında bu durum sizi biraz rahatsız edebilir. Ama izlemeye devam ettikçe ses ahengine alışmaya başlıyorsunuz. Eğer Uzak Doğu filmi izlemeye alışık değilseniz, bazı karakterlerin verdiği reaksiyonlar çok yapmacık gelebilir. Ben bu sorunu birkaç sahnede rahatsız edici düzeyde yaşadım. Ancak o kültür farkından kaynaklandığını düşünerek bu kısmı görmezden gelmeyi tercih ettim. Aynı zamanda kaliteli oyunculuklar da göze çarpıyor. Özellikle Lynn ana karakterine hayat veren Chutimon Chuengcharoensukying’den, eleştirmenler tarafından övgüyle bahsedilmektedir.
Filmin tabii ki eksikleri var ancak bu film Avrupa ya da Amerikan yapımı bir film olsaydı kesinlikle adından çok sık bahsedeceğimiz bir eser olacaktı. Bu yüzden bir şansı hakkettiğini düşünüyorum. Uzak Doğu kültürüne bir adım atmak ve güzel vakit geçirmek istiyorsanız Bad Genius temposuyla sizi pişman etmeyecektir. İyi seyirler.
Çok güzel yorumlamışsınız ellerimize sağlık çok beğendim